Juryverslag

Uit de inzendingen koos de jury volgende laureaten:

1ste prijs: ‘Broodtotem’ - Gilberte Claes (°1966, uit Genk) en Luc Vleugels (°1961, uit Antwerpen)

Dit duo ontwierp een origineel en multifunctioneel broodelement. Niet alleen fungeert deze totem als een instrument om brood te serveren en bewaren, ook het ‘maken’ van het brood - kneden, rijzen en bakken – is inbegrepen. Het ontwerp ligt op deze manier in het verlengde van haar ontwerpers, die zelf als respectievelijk interieurarchitect /meubelontwerper  en kunstenaar/art director/ziener actief zijn. Het eindresultaat straalt pure ambacht uit: het productieproces van de totem vraagt net zoals het bakken van een zuurdesembrood de nodige tijd en geduld. De jury loofde het doordachte onderzoek en de inleving van de ontwerpers, waardoor het product haast tot een ritueel geëvolueerd is. Het eindresultaat is bestemd voor een niche-doelgroep die belang hecht aan elke gedetailleerde stap van het bakproces. Een weloverwogen keuze die de passie van het ontwerp en ontwerpers beloont.

2de prijs: ‘BROODSNIJBAKVORM’ – Roel Vandebeek (°1970, Hasselt)

Dit product combineert een traditionele bakvorm met snijlijnen. De vorm heeft ingebouwde ‘latjes’ die het tijdens het bakproces in het brood worden herhaald en die het snijden achteraf vergemakkelijken. De broodsnijbakvorm werd na onderzoek verder verfijnd en is zowel in een vaste vorm als in demonteerbare variant uitwerkt. De ontwerper is een echte allrounder die met zijn eigen bureau voor zowel binnen- als buitenlandse klanten actief is en recent nog de Henry van de Velde Award 2017, in de categorie Efficiency in de wacht sleepte. Ook dit ontwerp geeft blijk van efficiëntie en vernieuwing, en geeft volgens de jury bovendien zin om aan het bakken te gaan. Naast de functionaliteit creëert de bakvorm ook een mooi grafisch effect op het brood.

3de prijs: ‘Broodbrekers en spelkruimels’ – Frederic Pieck (°1988, uit Hasselt)

Dit ontwerp voegt een speels element toe aan de traditionele broodlunch door van de verpakking zelf een spel te maken. Dit creëert meer dialoog en interactie aan de lunchtafel. De ontwerper studeerde af als interieurarchitect en is professioneel actief met grafische vormgeving en productontwerp. Het spel wordt aangeboden als een set met alle toebehoren zoals spelkaarten, amulet en potlood. Een origineel en relevant idee volgens de jury, waarbij het spelgegeven nog een inhoudelijke evolutie kan doormaken.

De inzendingen zijn verzameld in een speciaal broodmagazine dat in Bokrijk te verkrijgen is.