Meer info over Jan Jonker

Wie is Jan Jonker?

Jonker is hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit, Nijmegen (NL). In 2015 is hij voor het leven op deze leeropdracht benoemd. Zijn werk richt zich op de transitie naar een nieuwe economie vormgegeven rond duurzaamheid, sociale inclusiviteit en circulariteit. Kern is de ‘trage’ trends die die economie helpen vormen, de business modellen die ontstaan en de transactie systemen die daar bij horen. Inmiddels heeft hij 35 boeken en ruim 200 publicaties op zijn naam staan. Hij staat bekend als een activistische onderzoeker die met een praktische insteek maatschappelijke verandering wil stimuleren. Hij schreef samen met een geweldig team aan mensen de bestseller ‘Nieuwe Business Modellen’ (2014) welke vertaald is in het Engels én omgezet in een Massive Open Online Course MOOC . In 2016 – 2017 heeft hij een landelijk onderzoek naar Business Modellen voor de Circulaire Economie (BMCE) uitgevoerd. Dat resulteerde in de publicatie ‘Een zwaluw voorspelt veel goeds’ . De inzichten uit dit onderzoek zijn in de loop van 2017- 2018 uitgewerkt tot een Toolkit BMCE waarmee partijen een eigen circulair businessmodel kunnen vormgeven. Die Toolkit is vanaf Mei 2018 gratis te downloaden via deze link.

Hij is voorzitter van het landelijke onderzoeksprogramma van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Duurzaam Business Modellen (2016 – 2020). In juni 2017 is een tweede Grant-programma gelanceerd met een omvang van 2,2 miljoen euro. De intentie is dat hierna er nog twee nieuwe programma’s volgen. Met een aantal Europese collega’s organiseert hij sinds 2016 vijf internationale conferenties over Duurzame Business Modellen in achtereenvolgens Toulouse (2016), Graz (2017), Sofia (2018), Berlijn (2019) en Nijmegen (2020). Inmiddels is er rond deze events een community ontstaan van zo’n 100 deelnemers. Het zijn conferenties die ook ruimte bieden aan jonge startende wetenschappers en mensen uit de praktijk, naast academici. Van 2014 tot 2016 was hij laureaat van de Chair d’Excellence Pierre de Fermat van de Region Midi-Pyrenees (Frankrijk). Voor het academische jaar 2017-2018 bekleed hij de wisselleerstoel Emile Francqui aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij is in 2016 gedecoreerd met het nationale ‘Groene Lintje’, een teken van erkenning voor zijn werk op het terrein van duurzaamheid.

Contactgegevens:

Prof. Dr. Jan Jonker, Hoogleraar Duurzaam Ondernemen, Nijmegen School of Management, Radboud Universiteit, Postbus 9108, 6500 HK Nijmegen (Nederland)

Zijn email: j.jonker@fm.ru.nl of janjonker@wxs.nl.